dinsdag 9 januari 2018

Hello 2018!

De voorbije 2 jaar heb ik heel wat mensen zin doen krijgen om op één of andere manier creatief te zijn. Misschien leerde je MINO kennen in een workshop, probeerde je een diy uit die je zag in een magazine, kocht je een stempel om jouw project vorm te geven of las je een blogpost waarbij je je stiften en potloden nog eens van onder het stof haalde. Als dat zo is, dan ben ik heel blij dat ik jou heb kunnen inspireren. Hoog tijd om terug te blikken op een jaar dat voorbij vloog en vooruit te kijken naar wat komen zal in 2018, al is het ook spannend om dat nog niet helemaal te weten.

"Workshops geven bleek voor mij de ideale manier om mijn klanten eindelijk te leren kennen."

Vóór de hype
Toen ik midden 2016 met de workshop Handlettering startte – net vóór de hype in Vlaanderen losbrak – was ik vrij onzeker of er wel genoeg geïnteresseerden zouden zijn. En nog belangrijker: of ik wel graag zou les geven, iets waar ik tot dan toe weinig ervaring in had. Viel dat even mee. Workshops geven bleek voor mij de ideale manier om mijn klanten eindelijk te leren kennen. De inschrijvingen liepen razendsnel en naast de workshops in Gent, reed ik ook nog eens een jaar lang van de kust tot de kempen om overal in Vlaanderen de handlettering kriebels te verspreiden."Wilde bloemen en botanische planten illustreren in een workshopruimte vol écht groen, dat is wat ik wilde doen."

Van wilde bloemen tot styling & fotografie
De interactie met mensen die tijd vrij maakten om iets van mij te komen leren, gaf mij zoveel voldoening (en heel wat verwondering) dat ik ook de workshop Atelier Botanique opstartte. Wilde bloemen en botanische planten illustreren in een workshopruimte vol écht groen, dat is wat ik wilde doen. Ik voelde al snel dat deze workshop dichter bij mijzelf en mijn werk als ontwerper lag dan de handlettering workshop. Daarom besloot ik om deze enkel nog in Gent te organiseren, op mijn eigen vaste stek bij Likebirds. Deze locatie is zo bijzonder en straalt volledig uit wat ik met de workshops wilde bereiken: een totaalbeleving waarbij alle deelnemers in de eerste plaats iets komen bijleren, maar er ook gezellig een babbeltje kunnen slaan met andere creatievelingen, ervaringen uitwisselen, elkaar tips geven.

© Silvie Bonne

Het is ook op deze plek dat ik Silvie Bonne leerde kennen, met wie ik samen de workshop Styling & Fotografie ontwikkelde. In deze workshop leren we creatieve solo-ondernemers om mooie foto's te maken voor hun webshop of blog. De resultaten worden achteraf gedeeld in een facebookgroep, waar ondertussen een heel netwerk van leuke ondernemers is ontstaan.
 
© Silvie Bonne

"Dingen loslaten zorgde voor nieuwe opportuniteiten, merkte ik."

Evalueren en loslaten
De voorbije jaren bedacht ik een aantal workshops die op het eerste zicht een goed idee leken, maar die ik uiteindelijk toch stilletjes liet uitdoven. Zo startte ik vol enthousiasme de workshop Oh Someday, om trouwers te helpen het concept van hun trouwuitnodiging vorm te geven. De workshop bleek niet rendabel en ik besloot meer en meer afstand te nemen van de trouwbranche, waar nochtans het ontstaan van Mino ligt en waar ik jaren voor gewerkt heb. Dingen loslaten zorgde voor nieuwe opportuniteiten, merkte ik. Vanaf dit jaar laat ik het ontwerp van trouwkaarten dan ook met plezier aan de collega-vormgevers over.

"Het is nodig om af en toe uit te spreken of te noteren waarvoor je staat, wat je doel is en wie je precies wil bereiken. Dat is een belofte die je aan jezelf moet maken als ondernemer."

Belofte aan mijzelf
Omdat de realiteit soms dromen en ambities in de weg staan of vertragen, volgde ik in 2017 een traject bij Charlotte De Mey en liet ik mij adviseren door Flanders DC. Beiden gaven mij een enorme boost om, in de drukte van de workshops, alles weer eens op een rijtje te zetten. Het is nodig om af en toe uit te spreken of te noteren waarvoor je staat, wat je doel is en wie je precies wil bereiken. Dat is een belofte die je aan jezelf moet maken als ondernemer. Ik kwam tot de conclusie dat ik met MINO vooral mensen wil inspireren om zelf iets te maken. Dat kan door met een stempel je uitnodigingen te personaliseren, een workshop te volgen, een diy uit te proberen, je te laten inspireren door de kleuren van een illustratie. Weten dat je iets teweeg brengt bij mensen, geeft mij als ontwerper telkens weer energie om nieuwe dingen te bedenken. 

Dus graag nog meer van dat in 2018!

2 opmerkingen:

  1. Alle geluk bij de plannen en dromen voor 2018! Ik kwam ooit bij je handletteren, ergens in juni 2016, wat ik zo’n ontspannende activiteit vond dat ik hoop in 2018 eens de fotografieworkshop te komen volgen!

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...