dinsdag 30 juni 2015

Stylingtips voor je webshopfoto's

Ik heb helemaal geen opleiding als styliste, dus waarschijnlijk zijn er allerlei professionele styling regels die ik niet toepas. Niet omdat ik ze perse aan mijn laars wil lappen, maar gewoon omdat ik ze misschien niet ken. Maar ik mag hopen dat ik als ontwerper wel een goed oog heb voor detail, kleur en compositie. Het voelt voor mij dan ook een beetje aan als grafisch vormgeven, maar dan in de ruimte. Een goeie portie buikgevoel komt ook van pas, want uiteindelijk is het vooral belangrijk om een bepaalde sfeer te creëren en daar aan vast te houden. 

Een goede voorbereiding kan je veel tijd besparen, maar helaas faal ik volledig op dat punt. Ik maak mijn foto's altijd heel erg last-minute, waardoor ik vaak moet improviseren. Op het moment dat het dan moet gebeuren, neem ik er wel voldoende tijd voor, zodat ik zeker weet dat ik op het einde van de rit mooie foto's kan inladen. Om het een beetje concreet voor te stellen, illustreer ik even aan de hand van de laatste foto's die ik maakte voor een nieuwe postkaartenreeks.


Ik begin sowieso altijd met een lege tafel, waar enkel mijn producten op liggen. Van daaruit ga ik kijken of er nog extra kleur bij moet of niet. Deze postkaarten zijn al heel kleurrijk, dus ik koos ervoor om bij de kleuren te blijven die er al waren. Een witte achtergrond was het beste om de kaarten zoveel mogelijk naar voren te brengen én omdat ik een frisse, zomerse sfeer wilde. Ik twijfelde nog even aan een houten snijplank, maar die bleek toch te zwaar. Als je niet zeker bent, neem dan eens een testfoto en kijk wat het geeft op je scherm. Je ziet al snel of iets werkt of niet en dan loop je niet het risico dat je alle beelden maakt met een verkeerde ondergrond.


Na de kleuren, zoek ik kleine attributen die bij het product passen. Belangrijk daarbij is om niet af te wijken van je kleurenpalet én van het verhaal dat je wil vertellen, anders wordt het een te grote mengelmoes. Leg dingen met dezelfde kleuren niet naast elkaar, maar net in een andere hoek. Zoek naar structuren en materialen die bij elkaar passen maar subtiel zijn ten opzichte van jouw product. Het is net jouw product dat de aandacht moet trekken, want dat wil je straks gaan verkopen. Ik merk bij mezelf dat ik altijd begin met een heleboel props maar dat er in het definitieve beeld soms maar weinig van overschiet. Less is more!

Een witte postkaart op een wit blad, dat vraagt om nog wat extra diepte. Daarom nam ik niet één, maar een stapeltje postkaarten zodat er onderaan een licht schaduwvlak ontstond. Met een rood-wit touwtje maakte ik er een pakketje van. Let altijd goed op de details: liggen de kaarten mooi recht en hangt het strikje niet slap naar beneden? Sommige dingen kan je achteraf wel nog rechttrekken, maar het bespaart je heel veel tijd en moeite als je een beetje perfectionistisch bent tijdens het fotograferen zelf.

Als het kan, fotografeer dan met daglicht, dat geeft het meest natuurlijke resultaat. Ik heb hele grote ramen met witte gordijnen in mijn bureau. Die doe ik dicht, anders is het licht te fel, zeker nu in de zomermaanden. Omdat er soms toch nog slagschaduwen kunnen vallen, gebruik ik een wit karton om het licht van de ramen te weerkaatsen. Een echt reflectiescherm zou nog beter zijn natuurlijk, maar als je niet veel plaats hebt zoals ik of weinig budget, dan werkt dit ook prima!

Zorg er ook voor dat de blik van je klanten naar jouw product wordt gezogen. Dat kan je bijvoorbeeld doen door kleine attributen te laten "wijzen" naar de belangrijkste elementen op de foto. Zelf leg ik mijn kaarten altijd vrij centraal en met voldoende ruimte er rond. Grotere attributen verdwijnen naar de zijkant. Experimenteer, verander dingen van plaats, leg eens iets een beetje buiten beeld. Ik neem altijd heel veel foto's, dan heb ik bij het editen zeker keuze genoeg. Als je met daglicht fotografeert, kan het weer de dag nadien al helemaal anders zijn en wordt het moeilijk om nog eens een foto opnieuw te maken met hetzelfde licht.

En dan is het tijd om de foto's op punt te stellen. Soms heb ik daar heel weinig werk aan, soms net heel veel. Dan merk ik dat ik toch beter dat stempeltje links had gelegd in plaats van rechts, of dat er toch te veel afleiding is door alle extra's in het beeld. Omdat ik vooral van bovenaf fotografeer, kan ik dat in Photoshop nog relatief snel oplossen. Hoe meer je het doet, hoe beter je na een tijdje ook weet wat mooi zal overkomen. Oefenen is de boodschap!

Je kan op Pinterest heel wat inspiratie opdoen voor product styling, maar probeer vooral je eigen stijl te vinden. Ik zoek altijd naar attributen in de kringloopwinkel of de rommelmarkt. Op die manier ben je zeker dat je foto's sowieso uniek zijn en zullen ze zeker opvallen tussen de rest. Succes!

De definitieve foto's van deze mini zomershoot kan je terugvinden in de webshop!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...