maandag 15 januari 2018

Start To Hand Letter - deel 2

Heb je nog niet de kans gekregen om een workshop handlettering te volgen bij MINO? Hou dan zeker de agenda in de gaten en wie weet lukt het wel een keertje dit jaar. Op de blog zal ik vanaf nu regelmatig wat tips & tricks tonen, zodat je alvast kan beginnen oefenen. En wie weet zien we elkaar dan binnenkort in één van de workshops in Gent!


Verschillende soorten letters
Vooraleer je letters begint te tekenen, leer je eerst best begrijpen hoe ze in elkaar zitten. Er bestaan duizenden lettertypes, maar elke letter heeft haar eigen vorm en uitstraling. Bij handlettering hebben we het vooral over deze grote groepen:

Schreefletters (serif) Deze letters hebben dunne dwarsstreepjes of “voetjes” aan de uiteinde van verticale en horizontale balken. 

Schreefloze letters (non-serif) Dit zijn letters zonder schreven,  dus zonder de dunne dwarsstreepjes of “voetjes” aan het uiteinde van de verticale en horizontale balken.

Schrijfletters (script) Dit zijn letters die met de hand (lijken) geschreven te zijn.


Deze verschillende lettergroepen zijn ontstaan in de loop van de geschiedenis onder invloed van de verschillende cultuurstromingen en technische evoluties van het drukproces. In een volgende blogpost komen ze elk afzonderlijk aan bod!

Handlettering terminologie
font = lettertype
corpsgrootte = lettergrootte
kapitaal = hoofdletter
onderkast = kleine letter
outline = een letter die enkel uit lijnen bestaat, zonder invulling
letterspatiëring = de ruimte tussen de letters onderling
interlinie = de witruimte tussen 2 regels

Volgende keer: de schreefletter.
Vorige post gemist? Lees 'm hier >>

- - - - -
Copyright © 2018 Mino Paper Sweets. Teksten, illustraties en afbeeldingen op deze blog mogen niet gebruikt of gekopieerd worden zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...